06 листопада 2023

В поточному році склалася неблагополучна епідемічна ситуація із захворюванням на гепатит А.  Так, у Вінницькій області зареєстровано спалах гепатиту А, де зареєстровано понад 240 повідомлень про хворих. Поодинокі випадки реєструються у Івано-Франківській, Тернопільській та інших областях.

       Гепатит А – інфекційне захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.  Відповідно до сучасної номенклатури вірус гепатиту А належить до роду гепатовірусів, раніше - ентеровірусів, як і всім уже відомий Коксакі, у зв'язку з чим має з ним багато спільного. Наприклад, також достатньо стійкий у зовнішньому середовищі, що визначає його контагіозність (заразність): за кімнатної температури зберігається декілька тижнів, за 40 градусів - ще більше, чому це захворювання і є поширеним у жарких країнах. Крім того, навіть за кип'ятіння вірус гине тільки через 5 хв, зате під дією УФО і дезінфікуючих засобів - дуже швидко.

       Як передається гепатит А

        Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє Всесвітня організація здоров'я, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалось через воду, фіксуються рідко. В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук. Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.  Джерелом інфекції є тільки людина, за два тижні до появи жовтяниці вірус активно виділяється в зовнішнє середовище, і людина в цей час стає надзвичайно заразною - саме тоді, коли ніхто і не підозрює про жодний гепатит, бо жовтяниці ще немає. З моменту появи жовтяниці вірус припиняє виділятися в зовнішнє середовище, і людина стає безпечною для оточуючих, така ось цікава біологічна особливість, що свідчить про найтонші пристосувальні можливості мікроорганізмів.

     Звичайний сезон захворюваності - літо та осінь, але тепер, можливо, у зв’язку з незвичайними погодними умовами, спостерігається зсув у бік і зимового періоду.

       Симптоми гепатиту А  

       В середньому перші ознаки захворювання після зараження з'являються через 30 днів, але інкубаційний період може становити від 15 до 50 днів.  Першими ознаками гепатиту А є підвищена температура, зникнення апетиту, загальна слабкість, біль в області печінки, нудота і навіть блювання. Такий переджовтяничний період може розтягнутись на кілька днів чи тижнів.    Жовтяничний період легко помітити візуально – у зараженої людини жовтіє шкіра і навіть очі, в неї темніє сеча, а кал навпаки – знебарвлюється.    Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі. Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10 %.У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання.

        Гепатит А: хто в зоні ризику

        За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з’являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

       Профілактика гепатиту А

       Ось кілька простих порад, як вберегтись від жовтяниці:     

     -  не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

     -  овочі та фрукти необхідно обов’язково мити перед вживанням;     

     -  суворо дотримуватись правил особистої гігієни – мити руки перед приготуванням, прийомом  їжі та після кожного відвідування туалету.

      Найбільш дієвим способом протистояння гепатиту А є вакцинація – для цього обов’язково необхідна консультація спеціаліста. За найменшої підозри на гепатит А негайно зверніться до лікаря! Усі хворі на гепатит А, незалежно від тяжкості, підлягають обов'язковій госпіталізації.

 Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням!

                                                                          

    За повідомленням

     Ніжинського районного управління

    Головного управління

     Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Переглядів:31