Новини

22-03-2024 | 10:13

Робочий візит до Міністерства освіти і науки України

Днями у Міністерство освіти і науки України відбулася робоча зустріч керівництва та експертів Шведсько-українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні" SALAR International.org.ua , керівників органів управління освітою пілотних територіальних громад - партнерів проєкту із заступником Міністра освіти і науки України Андрій Сташків. На зустріч була запрошена і начальник Відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Носівської міської ради Наталія ТОНКОНОГ. Учасники мали предметну розмову про результати роботи у громадах щодо формування ефективних освітніх мереж, про реформування мережі старшої школи, про досягнуті успіхи та готовність їх масштабувати на інші громади й території, про проблеми з якими стикаються громади у процесах функціонування та реформування освітньої галузі, про етапи та часові рамки втілення освітніх змін та трансформацій, про заходи щодо підвищення інституційної спроможності місцевих органів управління освітою. Головний меседж, який прозвучав від керівництва Міністерства освіти і науки - ОСВІТНЯ РЕФОРМА, В ТОМУ ЧИСЛІ Й РЕФОРМА СТАРШОЇ ШКОЛИ - НЕЗВОРОТНЯ! Тому варто продовжити зміни на місцях, формувати розуміння змісту реформи серед усіх освітніх стейкхолдерів. Salar International підтримує пропозію Міністерстра долучитися до проведення регіональних заходів щодо впровадження реформи старшої школи. Отриманий досвід пілотних громад у співпраці з проєктом є безцінний та реально показує позитивну суть таких освітніх змін. Тому, хто йде попереду важко, але почесно! Той хто не відкладає зміни на затра - перший досягне успіху! Той, хто вірить і натхненно працює - перемагає!  

21-03-2024 | 12:08

Днями у Носівській початковій школі Носівської міської ради розпочав свою роботу "Клас безпеки". Він є інтерактивним. Його технічне оснащення дозволяє якісно провадити просвітницько-інформаційну та практичну роботу, організовувати ігрову діяльність і постійну взаємодію учнів. На базі класу діти в ігровій формі вивчатимуть правила безпечного життя. Для цього ми створили кілька навчальних осередків з усіма необхідними демонстраційними матеріалами та інвентарем, ігрову зону та медіазону для перегляду відеоуроків, куточок психологічного розвантаження. Облаштувати клас Безпеки нам допомогла Громадська організація «Істок» в рамках проєкту «Розширення можливостей для стійкого майбутнього: забезпечення молоді, яка постраждала від конфлікту, життєво необхідними навичками та безпечними місцями і безпечним простором» ("Класи Безпеки"), який реалізується в партнерстві з представництвом міжнародної неурядової організації «PLAN INTERNATIONAL» в Україні. На умовах благодійності ними було закуплено обладнання на суму 169283 грн.та проведено серію тренінгів для учителів. Засновником було профінансовано виконання основних ремонтних робіт з підготовки приміщення, закуплено іграшки. А колектив Носівської початкової школи доклав чимало зусиль для художнього оформлення та дидактичного наповнення класу. Разом ми створили умови для формування в учнів здоров’язбережувальних компетентностей, вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, засвоєння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування навичок надання першої домедичної допомоги. Реалізація даного проєкту – ще один крок на шляху покращення освітнього середовища, умов для навчання учнів та буде активно задіяний у освітньому процесі.

20-03-2024 | 15:20

Представники шведсько-українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні@ (SALAR International)

19 березня 2024 року нашу громаду завітали гості-партнери  шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні" (SALAR International ). Делегацію у складі: Алекс Мазуркін - менеджер проектів SALAR International, Раян Нокс - керівник SALAR International, Санна Розен - заступник менеджера проектів SALAR International, Іева Калнінья - лідерка шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" (SALAR International), Людмила Тараніна - перекладач, Олег Фасоля,  Войтек Мархлєвський – експерти шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" (SALAR International) зустрічав Носівський міський голова Володимир Ігнатченко, заступник Вікторія Вершняк, начальник Відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Наталія Тонконог.  Зустріч проходила на  базі міського ліцею №5. Гостей цікавив практичний досвід нашої громади  в сучасних підходах вирішення освітніх питань, зокрема, реалізації  та створенню оптимальної спроможної мережі закладів освіти на території громади. Участь у зустрічі та  тематичному обговоренні брали також директор ліцею Олена Куїч, директор ДНЗ «Барвінок» Ніна Чорна, керівник освіти сусідньої Кіптівської громади Станіслав Пузирний. Освітяни акцентували  свою увагу, що кожен крок, зроблений у напрямку змін в освіті, навіть, якщо він  вимагає прийняття непопулярних рішень - це, перш за все врахування інтересів дитини у її праві одержувати якісні знання,  мати можливість навчатися  у класах, спілкуватися з однолітками, мати всі умови для  розвитку,  самореалізації, зростання. Зрештою, ми, дорослі, маємо думати в  першу чергу про дітей. Бо вони – наше майбутнє.    

15-03-2024 | 15:31

ІІ етап змагань з волейболу серед дівчат в рамках проєкту "Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги"

 15 березня в спортивному залі КПНЗ "ДЮСШ" пройшов ІІ (територіальний) етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» з волейболу серед учениць закладів загальної середньої освіти Носівської громади у 2023/2024 н.р.      У змаганнях взяли участь 5 команд із Носівського ліцею №1, Носівської гімназії №2, Носівського ліцею №5, Володьководівицького ліцею та Досліднянської гімназії.     Спортивні поєдинки були інтригуючими, динамічними, юні волейболістки вразили присутніх своєю вольовою грою та боротьбою.        Відповідно до підсумкового протоколу: І місце – команда Досліднянської гімназія; ІІ місце – команда Носівського ліцею №5; ІІІ місце виборола команда Носівського ліцею №1.       Команда-переможець буде представляти нашу громаду на 3 (районному) етапі змагань.       Бажаємо всім учасникам завжди бути пліч-о-пліч, впевнено йти до перемоги.      Щира подяка вчителям фізичної культури за підготовку команд до змагань, популяризацію волейболу серед учнівської молоді.     Дякуємо нашим захисникам та захисницям за можливість змагатись та вдосконалювати спортивну майстерність!        Разом переможемо!

13-03-2024 | 12:33

Навчання з питань пожежної безпеки

13 березня завідувачем Навчально-консультаційного пункту міста Ніжина НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області Володимиром Ярошовцем для відповідальних осіб закладів освіти Носівської міської ради було проведено навчання з питань пожежної безпеки.
       Навчання проводилося за програмою, затвердженою ДСНС України в жовтні 2023 року, яка охоплює теоретичні та практичні питання щодо безпекових напрямків. Слухачі ознайомилися з нормативною базою у сфері протипожежної безпеки, яка визначає обов’язки відповідних працівників:
• Кодексом цивільного захисту України, ст. 20 п.8, ст.40 п.4, п.5;
• Постановою КМУ від 26.06.2013 № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях» п.16;
• Правилами пожежної безпеки в Україні, затвердженими наказом МВС
від 30.12.2014 № 1417 (зі змінами від 08.04.2022). Фахівець навчального центру ЦЗ та БЖД акцентував увагу відповідальних осіб на діях щодо порядку евакуації учасників освітнього процесу під час надзвичайних ситуацій, повітряних тривог. Указав на типові порушення вимог пожежної безпеки в закладах освіти та основні пожежні ризики, які несуть загрозу життю та здоров’ю людей.
       Під час практичного блоку навчань відпрацьовувалися навички щодо порядку дій у разі пожежі, гасіння джерел займання за допомогою вогнегасників.  Завершилось навчання складанням заліку, за результатами якого слухачам видані посвідчення про проходження навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки за формою відповідного наказу ДСНС України.

22-02-2024 | 16:44

22 лютого 2024 року на базі комунального позашкільного навчального закладу "Дитячо-юнацька спортивна школа" Носівської міської ради відбувся ІІ (територіальний) етап Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» з футзалу серед юнаків 2012 та 2013 року народження під гаслом «РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО». На урочисте відкриття прибули і почесні гості: Григорій Ковтун - голова Ніжинської районної державної адміністрації; Володимир Ігнатченко - Носівський міський голова; Наталія Тонконог - начальник Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Носівської міської ради. За перемогу змагалися 5 команд (53 учасники) Носівської територіальної громади: Носівський ліцей № 1 (команда "Африканський ябіру"), Носівська гімназія №2 (команда "Вухата лисиця"), Носівська гімназія №3 (команда "Трубкозуб), Носівський ліцей №5 (команда "Нільський крокодил") та Володьководівицький ліцей ("Павіан"). Юні спортсмени показали справжню команду гру з футзалу та зарядили вболівальників спортивним драйвом. За підсумками проведених зустрічей, визначено лідерів змагань. Найсильнішою стала команда Володьководівицького ліцею. Саме вона представлятиме громаду на районному етапі змагань з цього виду спорту. Друге місце посіла команда Носівського ліцею №1, почесне третє місце - команда Носівськго ліцею №5. Усі команди отримали від очільникі районної адміністрації Григорія Ковтуна подарунки - футбольні мячі. Команди-призери нагороджені брендовими дипломами та медалями. Проєкт «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» – це здоровий спосіб життя, залучення дітей до спорту, психологічне розвантаження, єдність та згуртованість. РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО!!! Яскраві моменти спортивного свята у фотогалереї  

21-02-2024 | 08:56

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. Цікаві факти про українську мову Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів. В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких — кличний. У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П". Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид; слово «іти» ще більше – грясти, дорогу міряти, крокувати, перти, простувати, ступати, чимчикувати, шкандибати, чухрати, сунутися, лізти, мандрувати, цибати, переставляти ноги. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня. Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово "вороги" може звучати як "вороженьки". Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити: «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімікат для боротьби зі шкідниками). У нашій мові є особливі слова — паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось, приміром: «Я несу гусеня» або ж «ротатор». Серед слів найчастіше використовують іменник — «рука», прикметник — «великий», дієслово — «бути» і серед займенників — «він».

08-02-2024 | 15:55

Марія Буряк серед амбасадорів Носівської ТГ в проєкті "Пліч-о-пліч"

06-02-2024 | 16:58

Днями в Агенції регіонального розвитку Чернігівської області відбулося нагородження переможців, лауреатів та дипломантів першого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2024». Надзвичайно радує, що серед освітян нашої громади завжди є учасники і переможці. У першому турі взяли участь 77 вчителів, до фіналу дійшли 19 освітян з 14 громад. Переможці обласного етапу конкурсу будуть представляти Чернігівщину на всеукраїнському рівні. Цьогоріч конкурс проходив в у номінаціях: «Географія», «Образотворче мистецтво», «Українська мова та література» та «Фізика».  В урочистостях взяв участь начальник Управління освіти і науки ОВА Юрій Музика, перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Тетяна Матвеєва та ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського Анатолій Заліський. Переможцем обласного етапу конкурсу в номінації «Фізика» стала  Наталія Гавриленко, учителька Носівського ліцею № 1 Носівської міської ради. Лауреатом у номінації «Образотворче мистецтво» — Ірина Лапко, учителька Володьководівицького ліцею Носівської міської ради. Переможці, лауреати та дипломанти, окрім вітань та дипломів,  отримають і грошову винагороду. Щиро вітаємо переможницю та лауреатку почесного конкурсу! Пишаємось і бажаємо нових відкриттів та досягнень у житті та професії!

01-02-2024 | 15:24

В Носівці відбувся ІІ етап змагань з баскетболу "Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги"

24-01-2024 | 16:50

Вітаємо призерів з настільного тенісу Носівської ТГ

24 січня 2024 року в приміщенні КПНЗ "ДЮСШ" відбулися змагання з настільного тенісу в рамках Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу "Шкільні ігри" серед юнаків та дівчат. Учасниками змагань стали команди здобувачів освіти ЗЗСО: Носівської гімназії №2, Носівського ліцею №5, Володьководівицького ліцею, Досліднянської гімназії та Сулацької гімнзії. Із вітальним словом до учасників змагань звернулася начальник Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Носівської міської ради Наталія Тонконог.
Тенісний турнір пройшов у трьох номінаціях. Так, у командному заліку перемогу виборола команда Носівського ліцею №5, друге місце посіла команда Володьководівицького ліцею, а третє – команда Досліднанської гімназії.
Серед юнаків в особистій першості перемогу здобув представник Носівського ліцею №5 Станіслав Лещенко , почесне друге місце посів Вадим Федорина (Досліднянська гімназія), третє місце зайняв Микола Марущак (Володьководівицький ліцей).
Серед дівчат перемогу виборола Ілона Медвідь (Володьководівицький ліцей). На другому місці – Єлізавета Шмігель (Носівський ліцей №5), на третьому – Ірина Кичко (Досліднянська гімназія).
Призери були нагороджені грамотами та медалями. Вітаємо спортсменів та їх наставників з гарними результатами. Рухаємося далі...  

17-01-2024 | 16:46

Яскраве відкриття нового 2024 року носівськими легкоатлетами

16.01.2024 року в м. Київ відбувся Відкритий чемпіонат Чернігівської області з легкої атлетики в приміщенні серед дорослих, юніорів, юнаків та дівчат 2007-2008, 2009-2010 рр. н. В  змаганнях  брали участь понад 360 спортсменів з Чернігівської області,  представники Кіровоградської, Сумської та Дніпропетровської областей. Команда КПНЗ «ДЮСШ» Носівської міської ради була представлена складом 26 легкоатлетів. Змагання у Києві наші вихованці завершили нагородами: «золотом» Іваницького Андрія, вікова група 2007-2008р. (біг 300 м), «сріблом» Калини Євгена, вікова група 2009-2010 р. ( довжина), Чайки Катерини, вікова група 2007-2008р. ( потрійний стрибок), Гузенко Тетяни, вікова група 2009-2010р. (потрійний стрибок), та «бронзою» Гузенко Тетяни вікова група 2009-2010р. (довжина)          Вітаємо спортсменів та тренерів Бочок Валентину Анатоліївну та Шишу Наталію Олексіївну з гарними результатами! Та бажаємо нових рекордів та досягнень.

08-01-2024 | 15:12

На канікулах вчителі вчаться

Сьогоднішній день, 08 січня 2024 року, був надзвичайно насичений методичними заходами  для різних категорій педагогічних працівників закладів освіти Носівської територіальної  громади . Заступники директорів з навчально-виховної роботи, які зібрались на нараду в залі засідань Відділу освіти, розглянули питання організації роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності  в закладі освіти. Основну увагу спікери Тонконог Наталія Василівна, начальник Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту, Ременюк Світлана Олександрівна, заступник директора з науково-методичної роботи Носівського ліцею №1, Кратко Людмила Володимирівна, заступник директора з навчально-виховної роботи Носівського ліцею №5 приділили нормативним документам, на основі яких створюється  система роботи з охорони праці.  Під час практичної частини засідання заступники удосконалювали професійні компетентності щодо створення наказів, посадових інструкцій, інструктажів, актуалізували алгоритм дій щодо розслідування нещасних випадків. На базі Носівського ліцею №5 відбулося заняття з елементами тренінгу «Емоційна компетентность сучасного педагога через призму ментального здоров’я». Практичний психолог Катерина Байда та соціальний педагог Катерина Тригуб провели низку цікавих психологічних вправ, спрямованих на релаксацію та усвідомлення власних емоцій. Учасники мали змогу не лише  провести ревізію особистісних проблем та знайти для себе шляхи їх вирішення, а й  створити власний рецепт ментального здоров’я та отримати побажання від символу нового року. Кожен педагог мав можливість проговорити, проаналізувати власні емоції та емоції оточуючих і отримати практичні навички з їх регулювання. На базі Носівського ліцею №1 для вчителів української мови закладів загальної середньої освіти громади сертифікованим тренером Громадської спілки «Освіторія» Антоніною Харитоновою розпочато проведення дводенного тренінгу «Наздоженемо: курс про подолання освітніх втрат». Також на базі ліцею відбулося засідання міжшкільної професійної спільноти вчителів математики, на якому досвід практичної діяльності представили вчителі математики Носівського ліцею №1 Кладинога Валентина Миколаївна, Носівського ліцею №5 Сокол Ольга Богданівна та Коломійцева Ніна Миколаївна, Носівської гімназії №3 Хоменко Надія Олександрівна.

04-01-2024 | 16:53

Емоційна компетентність як фактор успіху

29-12-2023 | 10:23

Вітаємо учнівський колектив з перемогою!

29-12-2023 | 10:16

    Упродовж листопада-грудня 2023 року проходив обласний літературний конкурс із циклу «Вчимося жити на Землі» «Знати, вміти, діяти в надзвичайних ситуаціях». Метою конкурсу було формування свідомого й відповідального ставлення до питань особистої та колективної безпеки, безпечної життєдіяльності дітей у соціумі, виховання громадянської позиції молоді у сфері безпеки життєдіяльності, загальнолюдських якостей: доброти, милосердя, співчуття, відповідальності, патріотизму. І наші вчителі та учні  не залишилися байдужими до цього питання.     Переможцями обласного конкурсу стали Анна Усенко, учениця 8 класу Носівської гімназії № 3, яка отримала диплом І ступеня за казку (кер. С.Ісаєнко), Максим Калина, учень 7 класу Володьководівицького ліцею, - диплом ІІ ступеня за вірш (кер. Л.Холод), Анна Шевченко, учениця Досліднянської гімназії, - диплом ІІІ ступеня за оповідання (кер. Ю.Татаренко).     Бажаємо здобувачам освіти та їхнім учителям нових перемог, натхнення у творчій праці!  

28-12-2023 | 16:19

Про участь педагогів Носівського ліцею №1 у тренінгу

У кінці грудня 2023 року 15 педагогів  Носівського ліцею №1 взяли участь у дводенному тренінгу “Психічне здоровʼя та психосоціальна підтримка для учителів”, що був організований та проведений  в рамках проєкту UKR23, який реалізує неприбуткова естонська організація «Мондо» за фінансової підтримки ESTDEV (Естонського центру міжнародного розвитку). Два активних дні в Києві запам’яталися цікавою теорією та корисною практикою про те, як допомогти собі у стресових ситуаціях, як не допустити і, за потреби, побороти вигорання, а також - як допомогти дітям у стресових ситуаціях. Учасники тренінгу мали можливість  удосконалити  професійні й особистісні компетентності та перезавантажитися напередодні закінченням навчального семестру. Носівський ліцей №1 – один із семи закладів загальної середньої освіти Чернігівської області, колектив якого був відібраний для проведення тренінгу.

28-12-2023 | 12:48

     Відповідно до наказу Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації від 15 червня 2023 року № 129 «Про проведення обласного конкурсу юних натуралістів», з метою активізації роботи із здобувачами освіти щодо формування у них екологічної культури та свідомості, екологічного світогляду, підвищення рівня їх природоохоронної діяльності у вересні-жовтні в області проходила акція-змагання юних натуралістів, в якій брали участь вихованці Носівського комунального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості».       Вихованці психологічного гуртка-практикуму «Пізнай себе» Катерина Мельник, Анастасія Москалець, Артур Ковтун, Даніїл Храпійчук та Богдан Гуленко під керівництвом Ірини Багіної у номінації «Юні натуралісти» вибороли диплом І ступеня і стали учасниками всеукраїнського рівня, де теж стали переможцями, отримавши диплом І ступеня (наказ Національного еколого-натуралістичного центру від 26 грудня 2023 року № 103 «Про підсумки Всеукраїнської акції «День юного натураліста»).     Бажаємо переможцям та їхньому керівнику подальших успіхів та перемог!