EdCamp ВОЛЯ-2023: передпереможна сила для післяпереможних планів

05 липня 2023

Освіта завжди була і залишається рушієм новаторства та якісних  змін. І щоб вони давали очікувані результати, змінюватися має передусім вчитель. Який, змінюючись сам, продукує  нове і своїм учням.  Мова йде про постійний пошук, творче зростання, інше, світосприйняття свого предмета, своїх учнів, вцілому життя. Лише той вчитель, який вміє бачити позитив, створювати і ділитися радістю  за умовчуванням, зможе не лише зацікавити дитину своїм предметом,заохотити до  його вивчення, а й подарує можливість    використовувати набуті знання, викликати позитивні емоції від знайомства з новим, невідомим, цікавим. В Україні таких педагогів багато, які   повністю відійшли від старих форм навчання, які у постійному пошуку, і яким вдалося реалізувати на практиці  сучасні методи та підходи в освіті.

Україна за час повномасштабної війни   довела  всьому світові, що є незламною  країною,  неймовірними людьми,  готових до викликів.

І ці виклики дали нам розуміння того, що освіта вперше за історію нашої незалежності має стати екосистемою, яка допоможе людям, малим і дорослим, рухатися до благополуччя. А українське освітянство стоїть в авангарді цих змін, вкрай важливих у світі.

 Власне це продемонстрував надзвичайно потужний за своїм представництвом та наповненням, кількістю обговорюваних питань та  відпрацьованих моделей захід,   на який була запрошена і начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Носівської міської ради Наталія Тонконог.   

EdCamp ВОЛЯ-2023 – освітянська подія для вільних, яка відбувається у змішаному форматі (онлайн і офлайн) і складається з двох компонентів: СЕНсації у форматі (не)конференції та «п’ятихвилинної конференції».

 Воля є для нас високою цінністю, адже Україна — країна вільних людей, водночас ми маємо надзвичайну волю до перемоги і кращого майбуття для нашої країни. Кожен з нас вкладає багато зусиль для наближення перемоги. Це робить і освітянство — працюючи в надзвичайно складних умовах, навчаючи у воєнний час дітей, які стануть тим новим поколінням, яке буде розбудовувати нашу країну.

Традиційна шкільна освіта зосереджена на академічній  успішності. Віднедавна  освітні спільноти почали виокремлювати важливу роль   у формуванні соціально-емоційних навичок, які ще називають м’які, гнучкі.

Це дослідження соціально-емоційних навичок – скорочено ДоСЕН. І восени цього року Україна візьме участь у цьому масштабному опитуванні, першому у світі.

А за допомогою розширеного інструментарію ДоСЕН, який ми і застосуємо в Україні під час активної фази дослідження, ми залучимо дітей віком 10 і 15 років. Хоча на міжнародному рівні такий елемент є опційним.

Захід відвідали Андреас Шляйхер, а також когорта людей, які мають вплив на освітню політику в Україні: Оксен Лісовий, Сергій Бабак, Сергій Колебошин, Руслан Гурак, Тетяна Вакуленко, Сергій Горбачов, Олександр Ворохаєв, Роман Грищук, Лілія Гриневич.

Які цілі  ставить організація економічного співробітництва та розвитку, організовуючи це   дослідження:

  •  надати містам і країнам, які беруть участь у дослідженні, інформацію про соціально-емоційні навички учнівства;
  •  виявити, як оточення учнівства вдома, у школі та серед однолітків сприяє розвитку соціально-емоційних навичок чи, навпаки, пригнічує їх;
  • дослідити, як політика в широкому її розумінні, культурний і соціоекономічний контексти впливають на ці навички;
  • сформувати розуміння, як саме впливають соціально-емоційні навички учнів на їхнє подальше життя;
  •  показати, що достовірна, надійна та порівнювана інформація про соціально-емоційні навички може бути отримана від різних громад і середовищ.

Співорганізатором ДоСен є Державна служба якості освіти України. Серед партнерів – Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, Консультативна рада з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при Президентові України, Міністерство освіти і науки України, Інститут проблем виховання НАПН України/ Institute of problems on education, команда PISA Український центр оцінювання якості освіти, Інститут освітньої аналітики.

Дослідження соціально-емоційних навичок в Україні здійснюється за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”.

Головна тема зустрічі: успішну націю у майбутньому формують  впевнені в собі, мотивовані, стресостійкі, готові до змін,  навчання і творчого зростання, нових відкриттів і постійного пошуку педагоги, які не лише самі, а й зможуть поділитися своїми здібностями з учнями, щоб набуті знання стали підтримкою у буденному житті, допомогли  дітям у визначенні життєвих пріоритетів, цілей і визначення правильних шляхів до їх реалізації.

На зображенні може бути: 12 людей, волосся та текстНа зображенні може бути: 3 людини та текст

На зображенні може бути: 2 людини та текстНа зображенні може бути: 2 людини, саронг та текстНа зображенні може бути: 7 людей, люди усміхаються та текстНа зображенні може бути: 3 людини та текст

На зображенні може бути: 9 людей та текстНа зображенні може бути: 8 людей та стіл

 

Переглядів:56