Відкриття сучасного цифрового навчального центру в Носівці!

19 червня 2023

У межах проєкту «Безпечне повернення до навчання в Україні» фінська міжнародна неурядова організація Finn Church Aid (FCA) 19 червня 2023 року презентувала у Носівці сучасний цифровий навчальний центр. Школярі громади тепер матимуть простір для занять за програмами МОН та якісного розвивального дозвілля. Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У нашій громаді такий центр облаштовано у приміщенні Центру дитячої та юнацької творчості. FCA також взяли на себе обов’язки з якісного та сучасного ремонту наданих приміщень.

Finn Church Aid забезпечує роботу фахівців, закупівлю меблів, електронного обладнання, настільних ігор, навчальних матеріалів, що відповідають вимогам і стандартам МОН, аби надати можливість дівчатам і хлопцям шкільного віку реалізувати право на освіту навіть у часи війни – у ЦНЦ є всі умови, аби надолужити пропущені теми чи предмети за програмою, здобути нові знання і навички, зокрема й цифрові, читати книги, відвідувати сесії для покращення психологічного стану, творчі розвивальні заняття тощо.

Завдяки партнерській підтримці міжнародної організації Save the Children у 5 цифрових навчальних центрів передаються ноутбуки і спеціальні комплекти гаджетів SPARK KIT – так звані цифрові класні кімнати, що дає можливість викладачам і працівникам центру проводити заняття з доступом до усіх необхідних освітніх платформ.

Відвідування цифрових навчальних центрів безкоштовне, вони доступні для усіх дітей шкільного віку.

Центр працюватиме за відповідним графіком і розкладом занять та активностей за компонентом формальної освіти – передбачені за стандартами МОН, та неформальної освіти – соціально-емоційне навчання, творчі гуртки тощо.

Finn Church Aid (FCA) – найбільша у Фінляндії міжнародна неурядова організація, яка має понад 70 років досвіду гуманітарної діяльності у багатьох країнах світу, надає допомогу людям у надзвичайних ситуаціях незалежно від їхніх релігійних переконань, етнічного походження чи політичних поглядів. Має підтверджену експертизу у впровадженні проєктів міжнародного розвитку, консультування в освітній галузі, один із основних напрямів діяльності – підтримка забезпечення безперервного доступу до освіти.Проєкти, спрямовані на відновлення доступу до шкільного навчання в Україні почала впроваджувати у 2022 році за фінансової підтримки приватних благодійників і міжнародних донорів з метою гуманітарного реагування – у Житомирській, Київській і Чернігівській областях. Проєкт «Безпечне повернення до навчання в Україні» фінансується Генеральним Директоратом Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги, розроблений і реалізується партнерами освітнього Консорціуму: Finn Church Aid (FCA), People in Need, Save the Children і War Child у партнерстві з відповідними органами управління освітою переважно з трьох північно-східних областей: Київської, Чернігівськоїобластей.

На Чернігівщині такі проекти реалізовуються лише п’яти громадах. Наш цифровий центр став другим: у Коропі центр вже діє,найближчим часом вони запрацюють ще у Бахмачі, Ічні та Ніжині. Приміщення для цифрових центрів надаються місцевими громадами з урахуванням безпекової ситуації і доступності.

Подякували за підтримку дітей нашої громади представникам FCA присутні на відкритті заступник міського голови Вікторія Вершняк та директор ЦДЮТ Світлана Трейтяк.

Безперечно, робота була проведена велика і результат надихає. Все продумане до дрібниць, зі смаком. Очільниця Відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту міської ради Наталія Тонконог, яка ініціювала співпрацю з FCA та всебічно підтримувала цей проект, щиро сподівається, що в центрі буде багато відвідувачів, адже це робилося для дітей і заради нових можливостей та розширення освітнього простору для них.

Переглядів:74