І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")

04 травня 2023

У наш нелегкий, тривожний час, коли український народ безстрашно відстоює незалежність і цілісність рідної держави, важливим завданням усіх дорослих і юних громадян є плекання у своїх душах патріотичних почуттів, національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції.

Саме з метою виховання в молодого покоління українців, відданості українському народу, готовності обороняти рідну землю, бути фізично розвиненими та духовно багатими вже традиційно щороку на початку травня проводиться Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).

На виконання наказу Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Носівської міської ради від 21.04.2023 № 35 «Про проведення у 2023 році І (ТГ) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")» 3 травня 2023 року на базі Носівського ліцею №5 відбувся І етап змагань у середній віковій групі (11-14 років).

Для проведення гри, щоб позмагатися у кмітливості, ерудованості зібралися 6 роїв закладів загальної середньої освіти Носівської міської ради:

рій «Сокіл» Носівського ліцею №1; рій «Сагайдачний» Носівської гімназії №2; рій «Січ» Носівської гімназії №3; рій «Козацька варта» Носівського ліцею №5; рій «Дівичани» Володьководівицького ліцею; рій "Варта" Досліднянської гімназії.

Згідно програми змагань відбулося 4 обов'язкові (залікові) конкурси. Інтелектуальний конкурс «Відун» проходив у формі вікторини на знання історії України доби козаччини. Протягом 20 хв. учасники давали відповіді на 15 запитань. Найкращий результат показав рій "Козацька варта" Носівського ліцею №5, набравши 20 балів. Далі призові місця розділили рої "Сокіл" Носівського ліцею №1 (18 балів за 5 хв. 42 с.) та "Варта" Досліднянської гімназії (18 балів за 7.36).

Перемогу в конкурсі з надання долікарської допомоги «Рятівник» вибороли джури рою "Сагайдачний" Носівської гімназії №2 (11.4 бали); ІІ місце посіла команда Носівської гімназії №3, рій "Січ" (10.6); ІІІ місце - рій "Козацька варта" Носівського ліцею №5 (9.4).

Найспритнішими знавцями карти України в конкурсі «Пластун» були учасники рою "Сагайдачний" Носівської гімназії №2 (1 хв.47 с.). Джури рою "Козацька варта" Носівського ліцею №5 з часом 1 хв. 55 с. посіли ІІ місце, а ІІІ призове здобув рій "Сокіл" Носівського ліцею №1 (2 хв. 23 с.).

Утуристському конкурсі команди впоралися із завданнями з наступними результатами:

І місце – рій "Козацька варта" Носівського ліцею №5 (8.2 бали за 8 хв. 55 с.);

ІІ місце – рій "Варта" Досліднянської гімназії (7.7 балів за 9 хв. 47 с.);

ІІІ місце – рій "Сокіл" Носівського ліцею №1 (7.7 балів за 12 хв. 28 с.).

Домашнім завданням для роїв була підготовка звіту «Книга звитяг», де у частині «Здобуток» рої поділилися своїми добрими справами: проведенням акцій, флешмобів, ярмарків, волонтерською роботою. У частині «Спадок» розповіли про воїнів-земляків, які віддали життя, захищаючи Україну від російського вторгнення. За підсумками цього конкурсу визначено такі місця: І  – рій «Сокіл» Носівського ліцею №1, ІІ – рій «Сагайдачний» Носівської гімназії №2, ІІІ  – «Дівичани» Володьководівицького ліцею.

Обов’язковою умовою участі в І етапі гри було виконання і творчо-мистецького звіту «Ватра». Призерами в конкурсі стали: І місце – рій «Сокіл» Носівського ліцею №1 та рій «Сагайдачний» Носівської гімназії №2, ІІ місце – рій «Козацька варта» Носівського ліцею №5, ІІІ місце – «Січ» Носівської гімназії №3 та «Варта» Досліднянської гімназії.

Ця гра – це системна робота закладів загальної середньої освіти з національно-патріотичного виховання, що проводиться протягом навчального року. Змагання дають можливість підростаючому поколінню продемонструвати свою винахідливість та ерудицію.

Напруженим та емоційно-яскравим став фінал зустрічі, де підводились підсумки І (ТГ) етапу. Володарями Кубку І етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)-2023 став рій «Козацька варта» Носівського ліцею №5. Срібними призерами – рій «Сагайдачний» Носівської гімназії №2 та почесне ІІІ місце посів рій «Сокіл» Носівського ліцею №1.

Команда-переможець І етапу вже готується до участі в обласному етапі змагань, який буде проходити в третій декаді травня 2023 року. А ми дякуємо Носівському ліцею №5 за гостинність, відмінну організацію та співпрацю у проведенні І етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Вітаємо учасників гри! Не зважаючи на отримані результати, для всіх учасників це незабутні емоції та новий досвід. Бажаємо учасникам нових злетів та перемог!!!

Фотогалерея змагань

Переглядів:267