Сертифікація педагогічних працівників - шлях до якісних змін у системі освіти

13 квітня 2023

Станом на сьогодні Україна має 4% сертифікованих учителів початкових класів – учителів нової генерації. Отриманий ними сертифікат – це знак якості професійної діяльності, визнання на державному рівні високої професійної майстерності, а також потужний мотиватор та засіб реалізації їх професійного потенціалу.

Про особливості проведення сертифікації та очікування для педагогів та закладів освіти розповіла Тетяна  Маханькова, керівник управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області.

 - Що таке сертифікація вчителів та які очікування від цієї процедури?

  • Сертифікація вчителів передбачає оцінювання професійності педагога незалежними експертами.

Процедура проходить у три етапи. Перший – це тестування на зразок того, що складають випускники. Щоб взяти участь у другому етапі вчитель має набрати більше ніж 60% від максимальної кількості тестових балів. На другому етапі вчитель має оцінити себе, заповнюючи опитувальник із відповідними запитаннями. Цей етап сертифікації не оцінюється. А під час третього етапу зовнішні експерти, спеціально відібрані та навчені педагоги, вивчають практичний досвід роботи учасника сертифікації: відвідують 2-3 уроки, проводять інтерв’ю з учителем, заслуховують самопрезентацію та самоаналіз одного з уроків учасника. Все відбувається онлайн.

Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

В цілому за підсумками чотирьох років сертифікації в області успішно пройшли всі три етапи процедури та отримали сертифікати 122 вчителя початкових класів.

Сертифікація стала інструментом розвитку професійності вчителя і об’єднує педагогів, зацікавлених у впровадженні сучасних освітніх тенденцій.

  • Що дає сертифікація вчителю і закладу освіти?
  • Для вчителя сертифікація – це, перш за все, можливість набути нових знань та вмінь, зрости професійно, стати освітнім експертом чи супервізором. Інша складова – фінансова. Сертифіковані педагоги отримують 20% надбавки до заробітної плати. Також мають право на позачергову атестацію, сертифікат є підставою для присвоєння вчителеві відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання.

В нашій області кожен п’ятий сертифікований вчитель долучається до педагогічних заходів регіонального та всеукраїнського рівня, а кожен четвертий – презентує свої педагогічні розробки на власних інтернет ресурсах. Розвивається професійно вчитель - виграє дитина, підвищується якість освіти.

  • Що має зробити вчитель, щоб пройти сертифікацію?
  • Особливих вимог до учасника сертифікації немає. Сертифікуватися можуть вчителі, які мають повне педагогічне навантаження на відповідній посаді та стаж педагогічної діяльності не менше двох років, що засвідчено записом у трудовій книжці.

Сертифікація - процедура безоплатна, вчитель має право проходити її не частіше ніж один раз на три роки. Саме на такий термін видається сертифікат.

Реєстрацію і тестування учасників проводить Центр оцінювання якості освіти, а вже другий та третій етапи – Державна служба якості освіти.

  • Що отримує суспільство в результаті сертифікації та які перспективи розвитку  вчителів?
  • Сертифікація – потужний інструмент удосконалення якості освіти, спрямований не лише на пошук кращих серед кращих, а й на їх залучення до якісних перетворень в освіті.

Чотири роки поспіль в Україні успішно реалізується проєкт сертифікації вчителів початкових класів. Цьогоріч участь у сертифікації візьмуть педагоги базової середньої освіти. Це категорія вчителів математики, української мови і літератури.

На даний час триває процедура сертифікації вчителів початкової школи. Підсумки мають оголосити у червні.

А з 1 серпня розпочнеться реєстрація на участь у сертифікації вчителів математики та української мови і літератури. Зовнішнє незалежне тестування даної категорії педагогів відбудеться очно 9 вересня.

Свою професійність сертифікований учитель реалізує поширюючи інноваційні педагогічні ідеї, і не лише у своєму закладі освіти. 9 сертифікованих вчителів в нашій області залучаються інститутом післядипломної педагогічної освіти до супервізії, викладацької діяльності. А кожен другий педагог пройшов відповідне навчання, організоване Державною службою якості освіти, та має статус експерта із сертифікації.

Важливим кроком є залучення сертифікованих учителів і до проведення інституційних аудитів. Наразі в області 8 педагогів вищезазначеної категорії мають право здійснювати незалежне оцінювання діяльності закладів освіти.

Отже, сертифікація для вчителя – це можливість одержати визнання свого професіоналізму, перспектива для кар'єрного зростання, спосіб заявити про себе, отримати бонуси за високий рівень компетентностей у вигляді доплат, а також свідомо долучитися до якісних перетворень системи освіти в країні.

Переглядів:138